Στο άρθρο

Γράμματα από λέξεις – ποια εργαλεία θα μας βοηθήσουν στη διάρκεια αυτού του παιχνιδιού;

Το Scrabble και οι Αναγραμματισμοί είναι από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια λέξεων στον κόσμο. Και δεν μας προκαλεί έκπληξη – οι κανόνες είναι απλοί και σχεδόν δεν υπάρχουν περιορισμοί. Μπορούμε να τα παίξουμε ανεξαρτήτως ηλικίας (φτάνει απλά να επιλέξουμε το κατάλληλο επίπεδο λεξικής δυσκολίας), τόπου και εν χρήσει σετ. Μπορούμε να δημιουργήσουμε λέξεις από γράμματα ακόμη και σε ένα κομμάτι χαρτί! Σε αυτό το άρθρο, θα αποκαλύψουμε τα χρήσιμα εργαλεία που θα μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε την ικανότητά μας στην δημιουργία νέων λέξεων από μια βασική λέξη.

Λέξεις από γράμματα – τι είναι αυτό το παιχνίδι;

Στη δεκαετία του ’90, το Scrabble μπήκε στα σαλόνια, στις κουζίνες ακόμη και στους προθάλαμους. Το παιχνίδι που εφευρέθηκε από τον αρχιτέκτονα Alfred Butts μας απορρόφησε εντελώς και εξακολουθεί να είναι μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική λύση ώστε να περάσουμε ικανοποιητικές στιγμές με μια καλή παρέα. Βάσει αυτού έχουν δημιουργηθεί και πολλά άλλα παιχνίδια λέξεων – μεγάλης δημοτικότητας χαίρουν οι Αναγραμματισμοί ενώ και σε κάθε άλλο μέρος του κόσμου οι παίχτες δημιουργούν λέξεις από γράμματα, γράφοντάς τα σε ένα χαρτί.

Το παιχνίδι αυτό μας επιτρέπει να παρέχουμε την κατάλληλη εξάσκηση στα εγκεφαλικά μας κύτταρα, να αποφορτίσουμε το κλίμα, να σκοτώσουμε τον χρόνο μας στη διάρκεια ενός ταξιδιού ή απλά να περάσουμε μια ευχάριστη βραδιά με τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Λέξεις από γράμματα μπορούν να φτιάξουν ακόμη και τα παιδιά. Παίζοντας με αυτόν τον τρόπο με τα νεώτερα μέλη της οικογενείας μας φροντίζουμε για τη διεύρυνση του λεξιλογίου τους και τα μαθαίνουμε να σκέφτονται δίχως φραγμούς. Μόνο θετικά!

Λέξεις από γράμματα – πως τις φτιάχνουμε;

Ο καλύτερος κανόνας σε αυτό το παιχνίδι είναι… η έλλειψη κανόνων! Μπορούμε να δημιουργήσουμε νέες λέξεις από τα δοθέντα γράμματα με πλήρη ελευθερία: αναδιατάσσοντας όλα τα γράμματα, διαβάζοντάς τα αντίστροφα (για παράδειγμα, άλλαξε – έξαλλα), χρησιμοποιώντας όλα τα γράμματα της βασικής λέξης ή μόνο κάποια εξ αυτών. Είναι σημαντικό να καθορίσουμε τους κανόνες μας από την αρχή – τότε θα αποφύγουμε πιθανές παρεξηγήσεις όταν παίζουμε με φίλους.

Το Scrabble μπορεί να παιχτεί από τουλάχιστον 2 και έως 4 άτομα. Οι νέες λέξεις, που δημιουργούνται βάσει των γραμμάτων που διαθέτει κανείς, προστίθενται σε αυτές που ήδη υπάρχουν στον πίνακα. Νικητής είναι όποιος κερδίσει τους περισσότερους πόντους, από αυτούς που αντιστοιχούν σε κάθε γράμμα. Πιο περιζήτητες είναι οι σύντομες λέξεις που μπορούν να προστεθούν στις άλλες, οι οποίες υπάρχουν ήδη τοποθετημένες στον τετράγωνο πίνακα. Τότε κερδίζουμε πολλούς πόντους χωρίς να σπαταλούμε πάρα πολλά γράμματα!

Η βασική έκδοση του παιχνιδιού λέξεις από γράμματα μπορεί επίσης να προορίζεται για ένα άτομο εάν δεν μαζευτεί η παρέα. Αρκεί τότε απλώς να πάρετε ένα χαρτί, να γράψετε επάνω του μια λέξη – για παράδειγμα ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ ή το επώνυμό σας και να ξεκινήσετε να δημιουργείτε εξ αυτής νέες λέξεις.

Λέξεις από γράμματα – ο λεξιπλάστης θα τις φτιάξει για εμάς!

Μερικές φορές μας είναι δύσκολο να δημιουργήσουμε μια λέξη με βάση τα δοθέντα γράμματα. Ίσως να πρόκειται για προσωρινό διανοητικό κώλυμα ή απλά τα γράμματα που έχουμε να είναι αρκετά δύσκολο να μπούν σε λογική σειρά. Τότε έρχονται να μας βοηθήσουν τα έξυπνα εργαλεία που προσφέρονται δωρεάν στο διαδίκτυο. Εννοούμε, για παράδειγμα, τον λεξιπλάστη. Λειτουργεί σαν μια μηχανή αναζήτησης – απλώς εισάγετε τα γράμματα που έχετε (η σειρά εισαγωγής δεν έχει σημασία) και εκείνος βρίσκει όλες τις λέξεις που μπορούμε να δημιουργήσουμε βάσει αυτών.

Κάποιες πιο προηγμένες μηχανές αναζήτησης λέξεων θα σας φανούν επίσης χρήσιμες στην περίπτωση που σας ενδιαφέρουν τα αναγράμματα. Δεν επιδέχονται όλες οι λέξεις αναγραμματισμό, οπότε αν αναρωτιέστε για πολλή ώρα και δεν βγαίνει κανένα αποτέλεσμα – τσεκάρετε με τον αναγραμματιστή μη τυχόν κι επιλέξατε κάποια από τις λέξειες που αποτελούν εξαίρεση και γι’ αυτό δεν γίνεται τίποτα!

Τα εργαλεία που περιγράφονται παραπάνω δεν είναι μόνο υποδείξεις, αλλά και ένας καλός τρόπος για να ελέγξετε την ορθότητα της λέξης που δημιουργήσατε καθώς και την πιθανότητα χρήσης της στο Scrabble.

Λέξεις με γράμματα που είναι δύσκολο να χρησιμοποιηθούν!

Ανεξάρτητα από το πόσο τριμμένοι παίχτες είμαστε, μερικές φορές οι λέξεις από γράμματα που υπάρχουν μόνο στα Ελληνικά είναι πιο περίπλοκες. Εννοούμε, για παράδειγμα:

– λέξεις από το γράμμα γ,

– λέξεις από το γράμμα δ,

– λέξεις από το γράμμα θ,

– λέξεις από το γράμμα ξ,

– λέξεις από το γράμμα ω.

Αν και με την πρώτη ματιά η εύρεση λέξεων που να ξεκινούν με τα παραπάνω γράμματα δεν μοιάζει περίπλοκη, όλα αλλάζουν στην διάρκεια μιας έντονης μονομαχίας! Τότε έρχεται να σας βοηθήσει, για παράδειγμα, το λεξικό Scrabble που περιγράφηκε προηγουμένως ή ο δημιουργός λέξεων από γράμματα.

Και επειδή εμείς πάντα θέλουμε να βοηθάμε με καλές συμβουλές, παρακάτω παρουσιάζουμε μερικές από τις προτάσεις λέξεων οι οποίες περιέχουν γράμματα που μπορεί να είναι δύσκολα στη χρήση.

Λέξεις από το γράμμα γ:

γάγγραινα

γαϊδούρι

γεωργός

γαλήνη

γρίφος

γείσο

γέννα

γλάρος

γέλιο

γέρος

γάτα

γαστρονομία

γίγαντας

γρύλλος

γκρίζα

γάμος

γαλέος

γούνα

γεμάτοι.

Λέξεις από το γράμμα δ:

δάσος

δάκρυ

δεντρολίβανο

δοκός

δόντι

δραχμή

δεξιός

δράση

δυστυχία

δόλος

δύσκολο

δύναμη

δικαστής

δασμός

δηλητήριο

δήμος

δεινόσαυρος

δυσμένεια

δράμα

δηλαδή

δαγκώνω

δώρα

δρόμος

δίπυλες

δόκανο

δεσμός

Δούναβης

δύστροπο

δείχνω

δελφίνι.

Λέξεις από το γράμμα θ:

θραύση

θάλασσα

θνητός

θέλγητρο

θύμηση

θρόισμα

θάνατος 

θούριος

θέμα

Θεμιστοκλής

θρανία

θωπεία

θεμέλιο

θυμάρι

θάμνος

θεμιτό

θελκτική

θραύση

θεραπεία

θρήσκος

θεοί

θερμόμετρο

θυμός

θρίαμβος

θυσία

θεωρία

θαλπωρή

θρυμματισμός

θηλυκό

θώρακας

θετικά

θλιμμένη

θολό

Λέξεις από το γράμμα β:

βαρυσήμαντο

βρέφος

βίδα

βαρέλι

βγαίνω

βάτραχος

βέλασμα

βουή

βυθόμετρο

βουνό

βατήρας

βάθρο

βρωμιές 

βέβαιος

βαθυστόχαστο

βλήμα

βροχή

βδέλλα

βόστρυχος

βελανίδι 

βούρδουλας

βούτυρο

βάζο

βρασμός

βεντάλια

βάλσαμο

βυζί

βέργα

βραστήρας

βότσαλο

βόας

βρύα

βασίλειο

βαρετό

βαθμός

βάρκα

βιώσιμο

βλέφαρο

βλέμμα

βόθρος

βαβούρα

βαθυσκόπιο

βιοχημεία

βήτα

Βάγκνερ

βαλς

βέβηλος

βασανιστής

βόλεμα

βαθμίδα

βάνδαλος

βακτηρία

βακτήριο

βαμβάκι

βατραχάνθρωπος

βερνίκι

βρώσιμα

βίζα

βετεράνος

βήμα

βλακώδες

βιβλιοδεσία

βιομηχανία

βδέλυγμα

βιασύνη

βαρόνος

βεντέτα

βίος.

Λέξεις από το γράμμα λ:

λόγος

λύνω

λυπούμαι

λαοπλάνος

λιγοστά

λάμψη

λάκκος

λουρί

λήσταρχος

λήμμα

λεξικό

λεία

λεπτά

λάχανο

λεπίδα

λούστρος

λύκος

λέσι

λεκάνη

λουλάς

λαϊκά

λέμβος

λιακάδα

λαίλαπα

λανθάνω 

λιπαρός

λάμνω

λιανική

λάξευση

λανολίνη

λαούτο

λέων

λίθος

λίπασμα

λιγούρης

λιμουζίνα

λιγνίτης

λεξιπενία

λιθογραφία

Λιβύη

λιποτάκτης

λακές

λίκνο

λίστα

λίμνη

λα

λουλούδι

λάκτισμα

λάγνες

λαδερά

λάζο

λαθραία

λαμνοκόπος

λινό

λοκατζής

λύσσα

λιχουδιά

λίμα

λιθρίνι

λίθος

λαιμητόμος 

λάντζα

λεμφικός

λέκτωρ.

Λέξεις από το γράμμα ω:

ωτοασπίδα

ωρολόγιο

ωραία

ωοθήκη

ωκεανός

ωροσκόπιο

Ωρίων

ωώδης

ωλένη

ωοειδές

ώθηση

ωμέγα

ωμοπλάτη

ωσαννά

Ωκεανία

ωτίτιδα

Ωγυγία

ωδείο

ωδίνη

ώμος

ώνια

ώρα

ώριος

ως

ώστε

ωρομίσθιο

ωριαίο

ωχρός

ωκύς

ώριμη

ωό

ωδή.

Όπως βλέπουμε, υπάρχει πλήθος λέξεων από κάθε γράμμα, ακόμη και από τα πιο… περίπλοκα γράμματα 🙂 που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Εάν συναντήσουμε πάντως πρόβλημα, θα μας βοηθήσει το Διαδίκτυο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο λεξιπλάστης δεν περιορίζεται στην ελληνική γλώσσα – μπορούμε με τη βοήθειά του να δημιουργήσουμε, για παράδειγμα, λέξεις από αγγλικά γράμματα. Πρόκειται λοιπόν και για έναν πολύ καλό τρόπο εκμάθησης ξένων γλωσσών!

Άλλοι προτεινόμενοι ιστότοποι που σχετίζονται με το Scrabble:

scrabble word finder

contador de palabras

conta parole

zeichen zählen

słowa z liter