Στο άρθρο

Λεξικό Scrabble – τι είναι και πως χρησιμοποιείται;

Το Scrabble ήταν πολύ δημοφιλές ήδη στη δεκαετία του ’90. Η κλήρωση γραμμάτων μέσα από το βελούδινο σακουλάκι και η ένωσή τους σε λέξεις γεννούσε στους παίχτες έντονα συναισθήματα και πραγματική έξαψη στα πρόσωπά τους. Παρά το πέρασμα των ετών, τίποτα δεν έχει αλλάξει από αυτή την άποψη. Το Scrabble έχει πολλά αντίστοιχά του ανά χώρα, μεταξύ άλλων και το παιχνίδι των Αναγραμματισμών. Μα δεν είναι μόνο αυτό, μιας και εκτός από τα επιτραπέζια παιχνίδια άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους στο Διαδίκτυο εργαλεία που βοηθούν στην επέκταση των ικανοτήτων που απαιτούνται για να γίνουμε πραγματικοί άρχοντες του λόγου! Εννοούμε, μεταξύ άλλων, το διαδικτυακό λεξικό Scrabble. Τι είναι αυτό και πώς χρησιμοποιείται; Ας το δούμε!

Λεξικό Scrabble – η ιστορία του παιχνιδιού και πληροφορίες για το εργαλείο

Λογικά όλοι γνωρίζουν πώς μοιάζει και πως παίζεται το Scrabble. Εφευρέθηκε το 1931 από τον τότε άνεργο αρχιτέκτονα Alfred Butts. Είναι ενδιαφέρον ότι για ένα τέτοιο παιχνίδι, το οποίο κατόπιν απέκτησε τεράστια δημοτικότητα,  δεν ενδιαφέρθηκε στην αρχή καμμία από τις δημοφιλέστερες εταιρείες επιτραπέζιων παιχνιδιών – όλοι το αξιολόγησαν ως πολύ βαρετό. Έτσι, η παραγωγή του γίνονταν χειροποίητα από τον ίδιο τον εφευρέτη και από τον συνταξιούχο κυβερνητικό αξιωματούχο James Brunot, σε ένα γκαράζ. Έφτιαχναν διακόσια τεμάχια την εβδομάδα. Σήμερα πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια λέξεων στον κόσμο.

Στο Scrabble συμμετέχουν από 2 έως 4 παίχτες. Παίρνουν στην τύχη κάποια πλακίδια με γράμματα (στην ελληνική έκδοση, παίζεται με εκατόν τέσσερα πλακίδια, 102 εκ των οποίων είναι γράμματα ενώ δύο είναι οι λεγόμενοι μπαλαντέρ – δηλαδή ο παίχτης επιλέγει σε ποιο γράμμα θα αντιστοιχούν, ώστε να δημιουργήσει μια λέξη), και τα χρησιμοποιεί για να φτιάξει μια όσο το δυνατόν μεγαλύτερη λέξη, τοποθετώντας την στο ταμπλό. Κάθε κατοπινή λέξη πρέπει να χρησιμοποιεί τουλάχιστον ένα γράμμα από αυτά που υπάρχουν ήδη στον πίνακα. Σαν ένα σταυρόλεξο! 

Με τα χρόνια και την πρόοδο της τεχνολογίας, έχουν δημιουργηθεί πολλά χρήσιμα διαδικτυακά εργαλεία που μας επιτρέπουν να βελτιώσουμε τις δεξιότητές μας σε αυτή τη λεκτική πειθαρχία. Εννοούμε, για παράδειγμα, το λεξικό Scrabble online. Είναι μια έξυπνη και πολύ εύχρηστη εφαρμογή που θα μας επιτρέψει να ελέγξουμε αν η λέξη που επινοήσαμε είναι όντως αποδεκτή στο παιχνίδι. Ωστόσο, αυτά δεν είναι όλα τα αξιοθαύμαστα που μας προσφέρει!

Λεξικό Scrabble online – πως δουλεύει;

Εάν δεν γνωρίζετε ακόμα αυτό το θαύμα, ήρθε η ώρα να αναπληρώσετε το κενό. Ειδικά αν βρίσκεστε στην διάρκεια μίας ακόμη προφορικής διαμάχης με τους φίλους σας σχετικά κάποια λέξη! Το Λεξικό Scrabble Αναγραμματισμοί βασίζεται στο Επίσημο Λεξικό Scrabble. Το περιεχόμενό του έχει αλλάξει πολλές φορές και εξακολουθεί να είναι ένας «ζωντανός οργανισμός». Το λεξικό Scrabble, το οποίο βρίσκουμε εύκολα στο Διαδίκτυο, μας επιτρέπει να ελέγξουμε γρήγορα εάν η λέξη που προσθέτουμε θα μας δώσει επιπλέον πολύτιμους πόντους, ή μάλλον θα απορριφθεί από τους συμπαίχτες μας. Με τη βοήθειά του μπορούμε επίσης να δούμε ποιες λέξεις θα σχηματίσουμε από τα γράμματα που έχουμε! Δεν πρόκειται μονάχα για ένα μεγάλο βοήθημα, αλλά και για μια ευκαιρία να βελτιώνετε συνεχώς τις ικανότητές σας και να επεκτείνετε το λεξιλόγιό σας. Ανεκτίμητος βοηθός στο Scrabble.

Το Λεξικό Scrabble αποτελεί ένα κατάλληλο βοήθημα όταν περιοριζόμαστε μόνο στη μητρική μας γλώσσα. Οι πιο εξελιγμένοι παίκτες όμως μπορούν να χρησιμοποιήσουν την αγγλική έκδοση! Το Λεξικό Scrabble θα μας είναι χρήσιμο με αυτό τον τρόπο δύο φορές – τουλάχιστον στην αρχή, κατά την εξοικείωσή μας με τη νέα μορφή του γνωστού μας παιχνιδιού.

Το Λεξικό Scrabble (διαδικτυακή εφαρμογή) λειτουργεί σαν μια μηχανή αναζήτησης. Αρκεί να εισάγετε τη λέξη που δημιουργήσατε με βάση τα γράμματα που έχετε στη διάθεσή σας και να ελέγξετε αν μπορείτε πράγματι να την παίξετε! Απλούστατο, σωστά;

Λεξικό Scrabble Αναγραμματισμοί – πως ακόμη μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε;

Η εφαρμογή που περιγράφουμε θα αποδειχθεί χρήσιμη όχι μόνο όταν παίζετε Αναγραμματισμούς ή Scrabble. Μπορεί επίσης να μας βοηθήσει στην συνεχή διεύρυνση του λεξιλογίου και να μας εξασκήσει (ακόμα και χωρίς παρέα!) βάσει των δεξιοτήτων μας σε κάποιο μόλις ολοκληρωθέν παιχνίδι.

Η εφαρμογή Λεξικό Scrabble δημιουργήθηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των χρηστών. Ανάλογα με το διαδικτυακό λεξικό που θα επιλέξουμε, θα είμαστε σε θέση όχι μόνο να ελέγξουμε τη λέξη που επινοήσαμε, αλλά και να χρησιμοποιήσουμε αυτές που μας προτείνει το πρόγραμμα. Αυτό δεν είναι όλο – μπορούμε να προσθέσουμε φίλτρα σε αυτή την έξυπνη συσκευή ώστε να αναζητεί λέξεις που ξεκινούν με ένα συγκεκριμένο γράμμα από αυτά που διαθέτουμε ή να περιέχει το γράμμα στο οποίο θέλουμε να «κολλήσουμε». Μπορούμε επίσης να ρυθμίσουμε εύκολα το μήκος της δημιουργηθείσας λέξης. Και παρόλο που όλα αυτά ήδη μοιάζουν αρκετά προηγμένα – κρατήσαμε τα καλύτερα για το τέλος!

Ορισμένα λεξικά για παίκτες Scrabble διαθέτουν μια ενσωματωμένη εκπαιδευτική ενότητα. Χάρη σε αυτήν, μπορούμε να εξασκούμαστε καθημερινά χωρίς να χρειάζεται να ζητάμε από άλλους να κάτσουν και να παίξουν μαζί μας. Και αν αυτό δεν είναι αρκετό, στα πλαίσια της εξάσκησης μπορούμε να ανατρέξουμε στο ιστορικό κάποιας παλαιότερης παρτίδας μας και, με την βοήθεια του αναλυτή, να ελέγξουμε πόσες ευκαιρίες να σχηματίσουμε μια τέλεια λέξη μας ξέφυγαν και πόσους πόντους χάσαμε κάτω απ’ τη μύτη μας! Εκνευριστικό, αλλά σας επιτρέπει να αναπτύξετε τις δεξιότητές σας.

Λεξικό Scrabble – ανακεφαλαίωση

Με τα παραπάνω περιγράψαμε διεξοδικά το λεξικό Scrabble. Γνωρίζουμε ήδη ότι θα σας φανεί χρήσιμο κατά τη διάρκεια των μονομαχιών στους Αναγραμματισμούς καθώς και σε άλλα δημοφιλή παιχνίδια που βασίζονται στην οργάνωση λέξεων. Αν και η χρήση του διαδικτυακού λεξικού είναι εύκολη, οι λειτουργίες του μπορούν να είναι εξελιγμένες. Τι κερδίζουμε;

Θα βρούμε προτάσεις λέξεων, τις οποίες θα τακτοποιήσουμε με βάση τα διαθέσιμα γράμματα.

Χρησιμοποιώντας ένα φίλτρο, θα περιορίσουμε την αναζήτηση σε λέξεις με συγκεκριμένο αριθμό γραμμάτων.

Μπορούμε να επισημάνουμε από ποιο γράμμα πρέπει να ξεκινάει η λέξη καθώς και ποια γράμματα πρέπει να έχει στη μέση της, ώστε να είναι δυνατή η σύνδεσή της τις λέξεις που υπάρχουν ήδη στον πίνακα.

Το Διαδικτυακό Λεξικό Scrabble θα σας επιτρέψει να εξασκηθείτε ελεύθερα – οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας, χωρίς να χρειάζεστε την συμμετοχή άλλων!

Ο Αναλυτής είναι ένας τρόπος ώστε να ανατρέξει κανείς σε ένα παιχνίδι από το παρελθόν – ξανασκεφτείτε την κάθε κίνηση, εξάγετε συμπεράσματα και παίξτε καλύτερα στα επόμενα παιχνίδια!

Το Λεξικό Scrabble αποτελεί ένα εξαιρετικό στήριγμα για όσους φτιάχνουν λέξεις στη μητρική τους γλώσσα. Ωστόσο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή με τις λέξεις στα Αγγλικά.

Πρόκειται επίσης για έναν θαυμάσιο τρόπο εκμάθησης νέων λέξεων, εμπλουτισμού του λεξιλογίου σας και αδιάκοπης μάθηση με τρόπο διασκεδαστικό και εύκολο!

Τα περιγραφόμενα εργαλεία που βρίσκουμε στο Διαδίκτυο βασίζονται συνήθως στο Επίσημο Λεξικό Scrabble. Χάρη σε αυτό, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα λάβουμε αξιόπιστες πληροφορίες και ότι οι λέξεις που δημιουργούμε επιτρέπονται για χρήση κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Λοιπόν, είστε έτοιμοι για ένα συναρπαστικό παιχνίδι;

Παρακάτω είναι μια λίστα με ιστοσελίδες scrabble σε άλλες γλώσσες που μπορεί να σας ενδιαφέρουν.

www.licznik-słów.pl

www.tricher-au-scrabble.net

www.wordlist.eu

www.aide-scrabble.fr

www.scrabblemania.pl

www.scrabblemania.fr

www.scrabblemania.de

www.scrabblemania.nl

www.scrabblemania.net

www.scrabblemania.it

www.scrabblemania.dk

www.scrabblemania.es