Στο άρθρο

Λέξεις από γράμματα – δημιουργική διασκέδαση για όλους! Περί τίνος πρόκειται;

Ο χρόνος που περνάτε στο σπίτι μπορεί να είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο της φαντασίας και της δημιουργικότητας. Όχι μόνο για τα παιδιά! Αναρωτιέστε πώς να αξιοποιήσετε τον ελεύθερο χρόνο σας, να εξελιχθείτε και να διασκεδάσετε; Θα σας τραβήξει την προσοχή το παιχνίδι λέξεις από γράμματα! Είναι απλό, δεν έχει περιορισμούς ηλικίας και δεν απαιτούνται ψαγμένα αντικείμενα ώστε να ξεκινήσει το παιχνίδι! Δείτε πώς να παίξετε και πώς να εξασκηθείτε – ακόμη και μόνοι σας!

Λέξεις από γράμματα – το αγαπημένο παιχνίδι όλων

Η δημιουργία λέξεων από τυχαία γράμματα κέρδισε ήδη σε δημοτικότητα στη δεκαετία του ’90 χάρη στο παιχνίδι Scrabble. Η ελληνική έκδοση του σκράμπλ κατέκτησε αιφνιδιαστικά εκατομύρια ελληνικά σπίτια. Παρά το πέρασμα των ετών, δεν υπάρχει καμμία ένδειξη ότι δεν έχει χάσει σε δημοτικότητα! Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην Ελλάδα έξι όμιλοι που αναπτύσσουν το παιχνίδι και οργανώνουν τοπικά και πανελλήνια τουρνουά και πρωταθλήματα. Και αυτό δεν προκαλεί έκπληξη – οι κανόνες είναι απλοί κι έτσι μπορεί να παίξει ο καθένας. Ολόκληρη η οικογένεια μπορεί να φτιάχνει λέξεις από τα γράμματα και να αντλεί από αυτό μεγάλη ικανοποίηση.

Είναι επίσης σημαντικό από την άποψη της αυτο-ανάπτυξης. Οι προσπάθειες της φαιάς μας ουσίας δεν θα πάνε τσάμπα – η δημιουργία λέξεων από συνδυασμούς γραμμάτων διεγείρει τη δημιουργικότητα και εμπλουτίζει το λεξιλόγιό μας. Δεν επωφελούνται μόνο οι νεότεροι όμως! Εάν θέλετε συνεχώς να αναπτύσσεστε και να έχετε έτοιμα ανά πάσα στιγμη στο νου σας τα συνώνυμα ορισμένων κοινών λέξεων – οι αναγραμματισμοί και το Scrabble θα σας βοηθήσουν. Δεν χρειάζεται ωστόσο να ανησυχείτε εάν δεν έχετε τα παραπάνω παιχνίδια στην έκδοση με το κουτί τους. Υπάρχει ένας έξυπνος τρόπος να οργανώσετε θαυμάσια τουρνουά παιχνιδιών και χωρίς αυτά! Εγγυόμαστε ότι η απώλεια στην αξία θα είναι αμελητέα!

Λέξεις από γράμματα – η οικογένεια ετοιμάζεται ήδη για ένα συναρπαστικό παιχνίδι!

Ο καιρός δεν είναι και πολύ ενθαρρυντικός για βόλτα ενώ τα παιδιά σας έχουν βαρεθεί όλα τα χιλιοπαιγμένα επιτραπέζια παιχνίδια τους; Σας έχουμε μια προσφορά που δεν μπορείτε να αρνηθείτε. Παίξτε λέξεις από γράμματα! Δεν το έχετε αυτό το παιχνίδι; Ηρεμήστε – μπορείτε να βρείτε εύκολα ένα κομμάτι χαρτί και ένα στυλό, σωστά;

Αυτό αρκεί για να προσκαλέσετε όλη την οικογένεια σε ένα συναρπαστικό παιχνίδι και έναν μαραθώνιο σκέψης! Γράψτε στο χαρτί μια λέξη που θα σας έρθει στο μυαλό. Μια συμβουλή: όσο μεγαλύτερη είναι η λέξη, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχουμε να δημιουργήσουμε νέες λέξεις βάσει αυτής. Έχετε 5 λεπτά για να βρείτε τον μεγαλύτερο αριθμό άλλων λέξεων φτιαγμένων από τα γράμματα που αποτελούν την προτεινόμενη βασική λέξη!

Μπορεί να σας έρθει για παράδειγμα στο μυαλό η λέξη «ΕΠΙΒΟΛΕΣ». Μια σύντομη ματιά και αρχίζει η πραγματική διασκέδαση… Φτιάχνουμε λέξεις με το γράμμα  Λ στη μέση; Ή μήπως λέξεις με το γράμμα Ε στο τέλος; Όλες οι λαβές επιτρέπονται! Δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί κάθε γράμμα στη νέα λέξη. Ωστόσο, δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε 3 φορές το Ε, καθώς έχουμε μόνο δύο στη βασική μας λέξη. Οι προτάσεις μας; Ιδού μερικές μόνο από αυτές, αλλά μόλις που ζεσταθήκαμε:

βλέπεις,

οβελίες,

βιόλες,

έλπισε,

λεβιές,

πόες,

σολ,

οπλές,

λίπος,

λείος,

πλέεις,

όπλισε,

πόλεις,

ακόμη και η λέξη… εντάξει, αυτή δεν κάνει να την γράψουμε!

Ανάλογα με τις γνώσεις και το απόθεμα λέξεων, θα δημιουργήσουμε λέξεις διαφόρων επιπέδων δυσκολίας. Οι ηλικιακοί περιορισμοί δεν έχουν καθόλου σημασία. Εάν τα παιδιά μας δεν γνωρίζουν κάποιες λέξεις, αυτό αποτελεί επίσης μια εξαιρετική ευκαιρία για την οικογένεια να χρησιμοποιήσει το παιχνίδι λέξεων ώστε να εμπλουτίσει το λεξιλόγιό τους!

Είναι ενδιαφέρον ότι αυτό το παιχνίδι μπορεί επίσης να το παίξει κανείς και μόνος του, μεριμνώντας για την αυτο-εξέλιξη και τις ενδιαφέρουσες πνευματικές προκλήσεις σε στιγμές ευχάριστης ανάπαυλας από την καθημερινότητα. Τι λέτε λοιπόν, είστε μέσα;

Λέξεις με το γράμμα Ω στη μέση και στην αρχή – η διασκέδαση μόλις αρχίζει!

Υπάρχουν λέξεις που αποτελούνται οι ίδιες από γράμματα. Μερικές φορές, ωστόσο, έχουμε πρόβλημα να βρούμε μια συγκεκριμένη λέξη χρησιμοποιώντας ένα πιο ασυνήθιστο γράμμα. Για παράδειγμα το Ω! Για αυτόν τον λόγο, είναι καλή ιδέα να απομνημονεύσει κανείς τις λέξεις που παρέχουμε:

ωκεανολογία,

ωδείο,

ωοειδής,

ωραιοποιώ,

ωρομίσθιο,

ωφέλεια,

ωρίμαση, 

ωτασπίδα,

ωριαίος,

ωμοπλάτη,

ωρολογάς,

ωρύομαι,

ώσπου,

ωώδης,

ωμέγα,

ωάριο,

ωκυεπής,

ωμοφάγος,

ωραία,

ωδίνες.

Ανάλογα με τους κανόνες που επιβάλλουμε στον εαυτό μας σε ένα συγκεκριμένο παιχνίδι, οι λέξεις με το γράμμα Ω μπορεί επίσης να ισχύουν για την εμφάνισή του δύο φορές εντός μιας λέξης.  Τότε μπορούμε να κάνουμε επίδειξη των ικανοτήτων μας σε ένα ακόμη πιο ευρύ πλαίσιο. Δεν χρειάζεται να ανατρέξουμε μακριά για να βρούμε παραδείγματα, θα αναφέρουμε μόνο μερικά:

ωφελώ,

κλώθω,

αναλώνω,

ωθώ,

ώσμωση.

Όπως βλέπουμε, το Ω είναι αρκετά συμπαθητικό ενώ η ικανοποίησή μας είναι ακόμη μεγαλύτερη όταν καταφέρνουμε να βρούμε μια λέξη που ξεκινά και τελειώνει με αυτό. Χρησιμοποιήστε τις συμβουλές μας και γίνετε το επίκεντρο της συντροφιάς!

Είναι ενδιαφέρον ότι οι άνθρωποι δυσκολεύονται συχνά να βρούν λέξεις που να αρχίζουν από Ξ. Εμάς δεν μας δημιουργούν το παραμικρό πρόβλημα! Ορίστε μερικές που βρήκαμε έτσι στα γρήγορα για να σας προτείνουμε– διαλέξτε και πάρτε:

ξαπλώστρα,

ξηλώνω,

ξέχασα,

ξόρκι,

ξεναγός,

ξεκαθάρισμα,

ξαστεριά,

ξενοδοχείο,

ξεφάντωμα,

ξεκάρφωτο,

ξηρασία,

ξινό,

ξεφλούδισμα,

ξεκούρδιστο,

ξόανο.

Λέξεις από γράμματα – εργαλεία που θα σας βοηθήσουν να εξελιχθείτε και να νικήσετε τον ανταγωνισμό!

Το παιχνίδι σχηματισμού λέξεων από μια βασική μπορεί να φέρει πολλές αστείες καταστάσεις και να αποδειχτεί αρκετά διασκεδαστικό. Για να γίνει όμως αυτό, πρέπει να έχουμε ανοιχτό μυαλό και πλούσιο λεξιλόγιο. Πώς θα φροντίσετε για τη συνεχή του διεύρυνση και για την ικανότητά μας να αφομοιώνουμε νέες εκφράσεις, οι οποίες θα αυξήσουν σαφώς τις πιθανότητές μας να κερδίσουμε στο Scrabble ή στους Αναγραμματισμούς; Θα μας χρειαστεί μεταξύ άλλων ένας λεξιπλάστης.

Πρόκειται περί ενός μοναδικού διαδικτυακού εργαλείου το οποίο μας δείχνει γρήγορα και εύκολα ποιες λέξεις μπορούν να δημιουργηθούν από τυχαία επιλεγμένα γράμματα. Αν και η λειτουργία του είναι πολύ απλή και μπορεί να το χειριστεί ακόμη και ένα παιδί, το εύρος της λειτουργίας του είναι εντυπωσιακό. Ο προηγμένος λεξιπλάστης δεν θα μας επιτρέψει μόνο να αναζητήσουμε πολλές προτάσεις λέξεων, τις οποίες μπορούμε να δομήσουμε βάσει των κληρωθέντων γραμμάτων ή μιας συγκεκριμένης λέξης. Επιπλέον, μπορούμε να φιλτράρουμε τα αποτελέσματα, ανάλογα με:

– τον αριθμό των χαρακτήρων,

– το πρώτο ή το τελευταίο γράμμα μιας νέας λέξης,

– τη γλώσσα στην οποία πρόκειται να γραφτεί η λέξη,

– τα συνώνυμα της.

Χάρη σε αυτό, ο διαδικτυακός λεξιπλάστης μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο ως σύμβουλος όταν παίζετε Αναγραμματισμούς, αλλά και για μια πρωτοποριακή εκμάθηση ξενων γλωσσών! Επιλέξτε 5 λέξεις και μαθαίνετε κάθε μέρα μια νέα! Τα βήματα είναι μικρά όμως το αποτέλεσμα τεράστιο.

Λέξεις από γράμματα – ανακεφαλαίωση

Ελπίζουμε ότι καλύψαμε πλήρως το θέμα των παιχνιδιών με βάση τη δημιουργία λέξεων από γράμματα – είτε αυτά έχουν επιλεχθεί τυχαία είτε προέρχονται από μια βασική λέξη. Πρόκειται για μια καλή ιδέα να σκοτώσετε την πλήξη ή να επεκτείνετε τους ορίζοντες όλων των μελών της οικογένειας, ανεξαρτήτως ηλικίας και πνευματικών ικανοτήτων!

Δεν έχει κανείς όρεξη για μια παρτίδα παιχνιδιού δημιουργίας λέξεων από γράμματα; Παίξτε λοιπόν με τον εαυτό σας – στο κάτω-κάτω, το σημαντικότερο είναι να έχετε έναν έξυπνο αντίπαλο 😉