Στο άρθρο

Ανάγραμμα – τι είναι; Και γιατί είναι τόσο σημαντικό, όχι μόνο στο παιχνίδι Scrabble?

Οι οπαδοί των παιχνιδιών με λέξεις (κυριολεκτικά και μεταφορικά) μάλλον θα γνωρίζουν αυτόν τον όρο. Αν σας αρέσουν οι Αναγραμματισμοί μα δεν τον έχετε ξανασυναντήσει – θυμηθείτε τον και χρησιμοποιήστε τον στο επόμενο παιχνίδι σας! Μάθετε τι είναι το ανάγραμμα και γιατί είναι τόσο σημαντικό στις λεκτικές μονομαχίες που λαμβάνουν χώρα στον τετράγωνο πίνακα. Σε αυτό το άρθρο, θα βρείτε επίσης ενδιαφέροντα παραδείγματα αναγραμμάτων, τα οποία θα μπορείτε να εφαρμόσετε γρήγορα – όχι μόνο κατά τη διάρκεια μιας διασκεδαστικής παρτίδας με φίλους! Είστε έτοιμοι να διευρύνετε τους διανοητικούς σας ορίζοντες; Πάμε λοιπον!

Ανάγραμμα – τι είναι;

Βασιζόμαστε στην αρχή πως αξίζει πάντα να ξεκινούμε μια κατασκευή έχοντας γερά θεμέλια. Γι’ αυτό το λόγο, θα εξηγήσουμε ήδη από την αρχή τι είναι το ανάγραμμα. Ο όρος προέρχεται από τα ελληνικά και σημαίνει ακριβώς ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΜΜΑ (ανά και γράμμα). Είναι μια λέξη που προέκυψε από τον συνδυασμό γραμμάτων ή συλλαβών άλλων λέξεων. Μπορεί επίσης να αποτελεί μια πρόταση ή φράση που βασίζεται στις ίδιες αρχές.

Όπως μας λέει η Βικιπαίδεια, οι μορφές που συνδέονται με τα αναγράμματα είναι:

στενόγραμμα,

εξώγραμμα,

ενδόγραμμα.

Ένα ανάγραμμα στην απλούστερή του μορφή του μπορεί απλώς να σημαίνει την αντιστροφή της σειράς των γραμμάτων μιας λέξης και την ανάποδη ανάγνωσή τους, π.χ. οι διττές λέξεις: ακίδα – άδικα, σοφός – σοφός, Νάουσα – Ασουάν. Η ελληνική γλώσσα, ωστόσο, δεν είναι πλούσια σε αναγράμματα αυτού του τύπου.

Ορισμένα διαδικτυακά λεξικά λένε επίσης ότι το ανάγραμμα είναι μια «σπαζοκεφαλιά, η λύση της οποίας συνίσταται κυρίως στη δημιουργία λέξεων με την αναδιάταξη των γραμμάτων άλλων λέξεων».

Είναι ενδιαφέρον ότι τα αναγράμματα χρησιμοποιούνταν κάποτε από τους εξερευνητές για την κωδικοποίηση πληροφοριών σχετικά με τις ανακαλύψεις τους. Υπήρξαν και συγγραφείς που δημιούργησαν τα ψευδώνυμά τους βάσει κάποιου αναγράμματος.

Για να δείτε κατά πόσο κατανοήσατε τον παραπάνω ορισμό, μπορείτε να διασκεδάσετε αναδιατάσσοντας τα γράμματα του επωνύμου σας και δημιουργώντας μερικά καλλιτεχνικά ψευδώνυμα για τον εαυτό σας. Είμαστε σίγουροι ότι θα γελάσετε πολύ ενώ και η φαιά ουσία του εγκεφάλου σας θα σας είναι ευγνώμων για την προπόνηση!

Αναγράμματα – αμφιλεγόμενα ζητήματα που κοστίζουν πολύ…

Η δημιουργία αναγραμμάτων μπορεί να είναι διασκεδαστική. Δυστυχώς όμως, όπως δείχνουν συχνά τα αποτελέσματα διαφόρων τηλεπαιχνιδιών με λέξεις, είναι ένα παιχνίδι που μπορεί επίσης να κοστίσει πολύ! Σε ένα από τα επεισόδια μιας τέτοιας τηλεοπτικής εκπομπής, το οποίο μεταδόθηκε το 2009, τέθηκε η ερώτηση:

Ποιά από τις παρακάτω λέξεις δεν αποτελλεί αναγραμματισμό της λέξης «σχετικό»; 

α) «τείχος», β) «σκέτο», γ) «εκτός» δ) «Τσέχικο». 

Ήταν μια δύσκολη και ύπουλη ερώτηση για 5.000 ευρώ. Μετά από μια στιγμή σκέψης, η συμμετέχουσα μες στην απόγνωσή της αποφάσισε να κάνει πράξη το δικαίωμά της να πάρει τηλέφωνο σε έναν φίλο. Ούτε αυτός όμως δεν μπόρεσε να της δώσει μια ικανοποιητική και 100% σίγουρη απάντηση. Αφού χρησιμοποίησε ακόμη μια βοήθεια που είχε, η γυναίκα που μάχονταν να κερδίσει πενήντα χιλιάρικα, αποσύρθηκε από το παιχνίδι. Οι οργισμένες συζητήσεις στο διαδίκτυο έδιναν κι έπαιρναν! Κάποιοι υποστήριζαν ότι καμμία από τις δοθείσες λέξεις δεν ήταν αναγράμματα. Το ζουμί της διαφωνίας βρίσκονταν στην ανάγκη ή όχι χρήσης όλων των γραμμάτων. 

Η τελική λύση δόθηκε από την εγκυκλοπαίδεια, η οποία αναφέρει ότι το παιχνίδι των αναγραμματισμών έγκειται στην «δημιουργία λέξεων από τα γράμματα της βασικής λέξης και όχι απαραίτητα από όλα τα γράμματα». Όλα έγιναν ξεκάθαρα. Ας μάθουμε λοιπόν από τα λάθη των άλλων και ας εμβαθύνουμε στη μυστική γνώση!

Ανάγραμμα – παραδείγματα τα οποία άνετα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στο παιχνίδι!

Η δημιουργία αναγραμμάτων είναι ένα από τα πιο δημοφιλή παιχνίδια λέξεων στον κόσμο. Για να απολαύσουμε τη χαρά της δημιουργίας νέων λέξεων από την αναδιάταξη των γραμμάτων, δεν χρειαζόμαστε σχεδόν τίποτα, εκτός από ένα κομμάτι χαρτί, ένα στυλό και… ένα νηφάλιο μυαλό. Με το τελευταίο, ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι πάντα τα ίδια!

Αν υπάρχει όρεξη για αναγραμματισμούς, αλλά μας λείπει η έμπνευση – είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε! Τα ακόλουθα παραδείγματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν αμέσως κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού ή μπορείτε να τα απομνημονεύσετε για να τα χρησιμοποιήσετε όταν χρειαστεί.

Ανάγραμμα – παραδείγματα:

Βάρος – βοράς

Έξυπνος – ξεσπούν

Στραβό – βραστό – τορβάς

κριτικό – κιτρικό

χαρτιά – άτριχα – τραχιά

σπόρια – άσπροι – όσπρια

κλαδιά – λαδάκι

γραφέας – άγραφες

μυστήρια – αρτύσιμη

Περιττά – πράττει

Αισθητό – αθλιότης

Παράνομη – παραμονή

Βλακείες – κλέβεσαι

Σκοτεινά – ανοικτές

Γάτος – ταγός

Πάρκο – πρόκα

Κεχριά – χεράκι

Φανερού – ρουφάνε

Πράσο – άσπρο

Αισχρές – χάρισες

Νηστικό – κινητός

Φάρμακο – καμφόρα.

Παραπάνω παρουσιάσαμε αναγράμματα που είναι πολύ δημοφιλή και χρησιμοποιούνται συχνά σε διάφορους τύπους λεκτικών αψιμαχιών και παιχνιδιών παρέας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν επιτρέπουν όλες οι λέξεις της γλώσσας μας τον σχηματισμό αναγραμμάτων. Έτσι, εάν θέλετε να διασκεδάσετε, αλλά επί πολλή ώρα δεν μπορείτε να βρείτε νέες λέξεις – ίσως μόλις βρήκατε την εξαίρεση που αποδεικνύει τον κανόνα – ότι δηλαδή κάποιες φορές δεν γίνεται!

Αναγραμματιστής – όταν ο νους μας απογοητέψει…

Όπως γράψαμε και νωρίτερα, η αναδιάταξη των γραμμάτων για τη δημιουργία λέξεων είναι πολύ διασκεδαστική, και μπορεί να μας βοηθήσει στην ανάπτυξη των διανοητικών μας ικανοτήτων και στην εξάσκηση της φαιάς ουσίας, όντας μόνοι ή με παρέα. Εάν προσκαλέσουμε και φίλους στην ομάδα μας, οι πιθανότητες μιας νίκης αυξάνονται!

Όσοι κουράζονται αφάνταστα και δεν μπορούν να σκαρφιστούν τίποτα, μπορούν πάντα να χρησιμοποιούν τα έξυπνα εργαλεία. Για παράδειγμα, ένας αναγραμματιστής θα μας προτείνει αναγράμματα για μεμονωμένες λέξεις! Η δωρεάν εφαρμογή που διατίθεται στο Διαδίκτυο λειτουργεί παρόμοια με μια μηχανή αναζήτησης. Η λειτουργία της είναι πολύ απλή, αλλά η προοδευτικότητα των δυνατοτήτων είναι ικανοποιητική. Μπορούμε να ορίσουμε τα κατάλληλα φίλτρα και να απολαύσουμε τα αναγράμματα της λέξης που εισάγαμε, τα οποία το πρόγραμμα θα μας έχει έτοιμα μέσα σε ένα κλάσμα δευτερολέπτου.

Είναι επίσης ένας καλός τρόπος για τον εμπλουτισμό του λεξιλογίου σας, κάτι που θα χρειαστεί όχι μόνο στους νεώτερους σε ηλικία παίχτες. Είστε φιλόδοξοι, δουλεύετε μέσω του λόγου; Τότε πρέπει να γνωρίσετε καλύτερα και τα αναγράμματα!

Ανάγραμμα – ανακεφαλαίωση

Το παραπάνω άρθρο αποτελεί μια βαθιά υπόκληση προς τους λάτρεις των παιχνιδιών με λέξεις που ενδιαφέρονται όχι μόνο για την καθημερινή ψυχαγωγία, αλλά και για την πνευματική τους εκπαίδευση. Ελπίζουμε ότι το περιεχόμενο που παρουσιάσαμε ήταν ενδιαφέρον και περιεκτικό.

Γνωρίζουμε ήδη τι είναι το ανάγραμμα και πώς μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε για να περάσουμε ένα ευχάριστο βράδυ με φίλους ή για να σκοτώσουμε την πλήξη ενώ ταξιδεύουμε με το τραίνο. Επιπλέον, αποκαλύψαμε ότι τα διαδικτυακά αναγράμματα μας επιτρέπουν να ελέγξουμε γρήγορα και βολικά ποιες λέξεις μπορούμε να δημιουργήσουμε με βάση κάποια βασική λέξη και έτσι να κερδίσουμε ένα ματς ή να επεκτείνουμε το λεξιλόγιό μας.

Ο διαδικτυακός αναγραμματιστής θα φανεί επίσης χρήσιμος σε όσους λατρεύουν το Scrabble ή τους Αναγραμματισμούς ή αναζητούν νέες μορφές εκμάθησης ξένων γλωσσών. Όπως μπορείτε να δείτε – η χρήση αυτής της προηγμένης εφαρμογής είναι πολυδιάστατη!

Ίσως δημιουργείτε σταυρόλεξα; Δοκιμάστε αυτό το δωρεάν online εργαλείο για δημιουργία σταυρολεξικών – Puzzle Maker.

Ή μήπως λύνετε σταυρόλεξα; Ελέγξτε αυτήν τη δωρεάν ιστοσελίδα που σας βοηθά να λύσετε κάθε σταυρόλεξο https://mots-croisés.fr/.

Αν λύνετε σταυρόλεξα στα πολωνικά, σας προτείνουμε αυτήν την ιστοσελίδα https://krzyżówka.pl/.

Σας αρέσει να παίζετε Scrabble; Δοκιμάστε αυτό το μοναδικό εργαλείο για να κερδίζετε σε κάθε παιχνίδι – Tricher au Scrabble.

Ή μήπως χρειάζεστε να μετρήσετε τις λέξεις σε ένα κείμενο; Μπορείτε να το κάνετε με το Conta Parole.

Μπορείτε επίσης να μετρήσετε λέξεις και γράμματα με το Contador de Palabras.