Στο άρθρο

6 λάθη που θα πρέπει να αποφύγει ένας παίκτης του Scrabble

Κάθε παίκτης του scrabble πρέπει να έχει και την πρώτη του φορά.Συνήθως αυτή δεν είναι εύκολη – η πιθανότητα νίκης με έναν πιο έμπειρο αντίπαλο είναι πολύ μικρή. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι πρέπει να αποθαρρυνόμαστε. Ο δρόμος προς την επιτυχία είναι μακρύς, αλλά η γνωριμία νέων μυστικών του παιχνιδιού προσφέρει τόση ευχαρίστηση που αξίζει σίγουρα να την ακολουθούμε! Αν και τίποτα δεν μπορεί να αντικαταστήσει ένα παιχνίδι με έναν πραγματικό αντίπαλο, αξίζει στην αρχή να εξοικειωθούμε με μερικές συμβουλές που επαναλαμβάνονται από τους πιο έμπειρους παίκτες. Ίσως να μην σαν επιτρέψουν να αποφύγετε μερικές αρχικές αποτυχίες, αλλά θα σας βοηθήσουν ώστε ο σχηματισμός λέξεων από γράμματα, είτε στο Scrabble είτε στο Literaki, ή σε άλλο οποιοδήποτε παιχνίδι λέξεων, να γίνεται πολύ πιο εύκολος. Είστε έτοιμοι για τα 6 πιο συχνά λάθη που γίνονται όχι μόνο από αρχάριους; Ακολουθεί η λίστα μας!

1.Μην σχηματίζετε απλά ρήματα στη μέση του ταμπλό.

Από όλα τα μέρη του λόγου, πιο εύκολα μπορούμε να σχηματίσουμε με τα πλακίδια ρήματα. Εάν σχηματίσετε στη κέντρο του ταμπλό τη λέξη «κάνε», λάβετε υπόψη ότι ο αντίπαλος μπορεί να προσθέσει εύκολα σε αυτή τη λέξη επόμενα γράμματα. Θα έχει πολλές δυνατότητες!Σε αυτή τη λέξη μπορούν να προστεθούν τα γράμματα – ε, τε, ι, εις, ες κλπ. Επομένως, από τη λέξη «κάνε» μπορούν να σχηματιστούν λέξεις όπως: «έκανε», «κάνετε», «κάνεις», «κάνει» κ.α. Όπως είναι γνωστό, στο Σκράμπλ περισσότερα κερδίζει ο παίκτης που προσθέτει γράμματα σε μία υπάρχουσα λέξη. Γι’ αυτό είναι πιο ασφαλές να σχηματίζετε μία λέξη που είναι δύσκολο να προστεθούν σε αυτή επόμενα γράμματα (εδώ ιδανικά είναι τα επιρρήματα: άσχημα, ξινά, χαρούμενα, κλπ.). Αν θέλετε πραγματικά να δοκιμάσετε τη χρήση ρημάτων, βεβαιωθείτε τουλάχιστον ότι στη μια πλευρά της λέξης δεν υπάρχει δυνατότητα προσθήκης περισσότερων γραμμάτων – είτε λόγω των λέξεων που υπάρχουν ήδη στο ταμπλό ή λόγω της θέσης της λέξης κοντά στις άκρες του ταμπλό.

2.Μη ρισκάρετε τη χρήση λέξεων που δεν γνωρίζετε

Εκπλήσσοντας έναν αντίπαλο παίκτη με μία λέξη που δεν γνωρίζει, μπορεί να μας προσφέρει πολλά. Είναι μία πολύ καλή κίνηση, γιατί όχι μόνο θα φοβάται να προσθέσει κάποιο πλακίδιο στη λέξη, χωρίς να είναι σίγουρος για την κλίση της λέξης, αλλά και αν αποφασίσει να σας ελέγξει, θα χάσει τη σειρά του. Απλά πρέπει να είστε απολύτως σίγουροι ότι η συγκεκριμένη λέξη βρίσκεται στη λίστα των αποδεκτών λέξεων του παιχνιδιού. Αυτή όμως δεν περιλαμβάνει ορισμένες αρκετά δημοφιλείς, όπως φαίνεται, λέξεις. Σε περίπτωση που αποδειχθεί ότι δεν βρίσκεται στη βάση δεδομένων, είτε σε ζωντανό παιχνίδι είτε μέσω διαδικτύου, πρέπει να αφαιρέσετε τα πλακίδια από τον πίνακα. Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα χάσετε μόνο την κίνησή σας, αλλά και θα κινδυνεύετε από την ανάγκη αλλαγής της στρατηγικής σας. Και αυτό μπορεί να δυσκολέψει σημαντικά την πιθανότητα νίκης σας!

3.Μην αφήνετε τον αντίπαλό σας να χρησιμοποιήσει τα μπόνους τριπλής λέξης

Τα τριπλά μπόνους γραμμάτων είναι τα πιο επιθυμητά σημεία σε ολόκληρο τον πίνακα. Η χρήση τους μπορεί να καθορίσει την μετέπειτα πορεία του παιχνιδιού. Ακόμη και μία απλή λέξη, όπως είναι η λέξη «ζω», που τοποθετείται σε ένα τέτοιο πεδίο, μπορεί να προσφέρει στον παίκτη έως και 36 βαθμούς! Γι’ αυτό και ο βασικός κανόνας είναι να μην επιτρέψετε στον αντίπαλο να τα χρησιμοποιήσει ή τουλάχιστον να τον περιορίσετε σε τέτοιο βαθμό, που στο τέλος να μείνει ικανοποιημένος το πολύ με έναν «διπλασιασμό». Ακόμη καλύτερο είναι να τον σχηματίσετε από μόνοι σας – ακόμη και αν δεν βλέπετε την πιθανότητα μίας αποτελεσματικής χρήσης διπλασιασμού, καλύτερα να κρατήσετε 10 βαθμούς παρά να επιτρέψετε τον αντίπαλό σας να αποκτήσει 150.

4.Μην σχηματίζετε μεγάλες, αλλά με μικρή αξία λέξεις

Βεβαίως, η ικανότητα σχηματισμού αναγραμματισμών είναι στο Scrabble και στο Literaki εξαιρετικά χρήσιμη. Μερικές φορές ωστόσο, οι μεγάλες λέξεις δεν βαθμολογούνται και τόσο καλά. Σημαντικό είναι να σχηματίζονται στα ειδικά τετράγωνα. Θα πρέπει επίσης να θυμάστε ότι ο αντίπαλος μπορεί στις μακρύτερες λέξεις να ταιριάζει πιο εύκολα τα δικά του πλακίδια. Οι καλύτεροι παίκτες του σκραμπλ σχηματίζουν λέξεις πέντε γραμμάτων με αξία ακόμη και άνω των 100 βαθμών. Αυτή είναι μία πραγματικά καλή τακτική!

5.Μην προσπαθείτε οπωσδήποτε να χρησιμοποιείτε όσο το δυνατόν περισσότερα πλακίδια

Οι αρχάριοι παίκτες του σκραμπλ προσπαθούν να ξεφορτωθούν αμέσως όσο το δυνατόν περισσότερα πλακίδια. Αυτό είναι ένα λάθος – το παιχνίδι αυτό δεν βασίζεται στο γρήγορο τελείωμά τους, αλλά στην επίτευξη όσο το δυνατόν περισσότερων βαθμών. Οι βαθμοί μερικές φορές δεν μπορούν να αποκτηθούν αμέσως και ταυτόχρονα σε μεγάλη ποσότητα. Μερικές φορές αξίζει να κρατάμε τα πιο σημαντικά γράμματα για αργότερα. Ή να τα ανταλλάσσουμε. Έτσι είναι – οι επαγγελματίες παίκτες, είτε στο παραδοσιακό παιχνίδι Σκραμπλ ή μέσω διαδικτύου, ανταλλάσσουν πολλές φορές τα γράμματά τους. Αν είναι να μάθεις κάτι, καλύτερα να το μάθεις από τους καλύτερους, έτσι δεν είναι;

6.Μην αντισταθμίζετε τις απώλειές σας αμέσως

Ακόμη και αν θεωρητικά κατέχετε περισσότερες δεξιότητες από τον αντίπαλό σας, δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα αποκτήσετε αμέσως βαθμολογική υπεροχή. Πολύ συχνά, στα αρχικά στάδια ενός παιχνιδιού, ο παράγοντας που καθορίζει την μεγαλύτερη ποσότητα βαθμών, είναι η τύχη. Πρέπει επομένως να είστε υπομονετικοί – οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν δημιουργηθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε τελικά η τύχη να έχει μικρή σημασία. Υπάρχει πολύ μεγάλη πιθανότητα, η τύχη αργά ή γρήγορα να σας χαμογελάσει. Αλλά και να μην συμβεί αυτό, μπορείτε εξάλλου να παίξετε ξανά. Και ξανά, και ξανά, και ξανά! Εξάλλου στο Σκραμπλ ποτέ δεν υπάρχει υπερβολή!