Στο άρθρο

Τι μυστικό κρύβουν οι βαθμοί στα γράμματα του Scrabble; Περί δημοφιλίας γραμμάτων σε μία γλώσσα

Από πού προέρχονται οι βαθμοί στα γράμματα του Scrabble; Τα πιο συχνά και πιο σπάνια εμφανιζόμενα γράμματα σε μία γλώσσα. Βασικά στοιχεία βαθμολόγησης στο Scrabble.

Ακόμη και ο πιο αρχάριος παίκτης του Scrabble μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι διαφορετικά γράμματα έχουν και διαφορετική αξία πόντων. Με τη χρήση ορισμένων λαμβάνουμε επιπλέον βαθμούς, ενώ άλλα επηρεάζουν ελαφρά το αποτέλεσμά μας. Ωστόσο, δεν γνωρίζουν όλοι από πού προέρχονται αυτές οι διαφορές. Από πού προήλθε η βαθμολογία των γραμμάτων στο Scrabble;

Η γλωσσική ανάλυση αποτελεί τη βάση του Scrabble

Το Scrabble ως ένα παιχνίδι λέξεων, βασίζεται στη φυσική γλώσσα που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι στο λόγο και την γραφή τους. Ταυτόχρονα υπόκειται στις αναλύσεις και τους κανόνες που καταρτίζονται και αναπτύσσονται για τη φυσική γλώσσα.

Η ανάλυση της γλώσσας ως προς τη συχνότητα εμφάνισης μεμονωμένων γραμμάτων σε αυτή, είναι ένα γεγονός πολύ παλαιότερο από το ίδιο το Scrabble. Η αρχή χρονολογείται από το 800 μ.Χ. Ο Άραβας μαθηματικός Αλ-Κίντι εργάζονταν εκείνα τα χρόνια πάνω στις μεθόδους διάσπασης κωδικών με βάση τη συχνότητα εμφάνισης γραμμάτων σε μία γλώσσα.

Η μελέτη ως προς τη συχνότητα εμφάνισης μεμονωμένων γραμμάτων σε γραπτά κείμενα, απέκτησε ιδιαίτερη σημασία τον 15ο αιώνα με την εμφάνιση της τυπογραφίας. Οι τυπογράφοι μπορούσαν χάρη σε αυτή, να εκτιμήσουν τον αριθμό μεμονωμένων γραμματοσειρών που χρειάζονταν για την προετοιμασία κειμένων.

Σπανιότερο γράμμα – περισσότεροι βαθμοί

Οι μελέτες και οι παρατηρήσεις αυτές αποτέλεσαν τη βάση για τη δημιουργία της βαθμολόγησης στο Scrabble. Ισχύει ένας απλός κανόνας – όσο πιο συχνά εμφανίζεται σε μία γλώσσα ένα γράμμα, τόσο και περισσότερες λέξεις μπορούν να σχηματιστούν με αυτό. Ο παίκτης του Scrabble μπορεί επίσης να το χρησιμοποιήσει πιο εύκολα. Για να υπάρχει μία ποικιλομορφία και δυσκολία ανταγωνισμού στο Scrabble, περισσότερους βαθμούς λαμβάνουν τα «πιο δύσκολα» γράμματα, που απαιτούν από τον παίκτη να επινοήσει λιγότερο γνωστές λέξεις.

Ειδική περίπτωση αποτελεί εδώ το λεγόμενο «λευκό» πλακίδιο, δηλαδή ένα κενό πλακίδιο του Scrabble. Αυτό μπορεί να αντικαταστήσει οποιοδήποτε γράμμα, οπότε είναι πιο εύκολο στη χρήση. Η αξία του σε βαθμούς είναι ίση με το 0.

Διαφορετική γλώσσα – διαφορετική βαθμολογία

Η γνώση ότι η βαθμολόγηση μεμονωμένων γραμμάτων στο Scrabble εξαρτάται από το πόσο συχνά εμφανίζονται στη γλώσσα, μας οδηγεί σε ένα φυσικό συμπέρασμα. Θα πρέπει να διαφέρει ανάλογα με τη γλώσσα. Όπως καταλαβαίνουμε, η συχνότητα των γραμμάτων στις λέξεις θα είναι διαφορετική για τα αγγλικά, τα γερμανικά ή τα ελληνικά.

Έτσι είναι στην πραγματικότητα, γι’ αυτό και το Scrabble είναι διαθέσιμο σε πολλές γλωσσικές εκδόσεις. Αν και αποτελείται μόνο από έναν πίνακα και γράμματα, τα οποία – μπορεί κανείς να σκεφτεί – ότι είναι κατάλληλα για τον σχηματισμό λέξεων σε διάφορες γλώσσες, ένα παιχνίδι Scrabble σε λάθος γλωσσική έκδοση, ίσως να μην έχει ιδιαίτερη ουσία.

Για σύγκριση, ίσως κατάλληλο είναι το γράμμα «K». Στην πολωνική γλώσσα εμφανίζεται σχετικά συχνά, ως εκ τούτου και η αξία του σε βαθμούς είναι μόνο 2. Διαφορετικά ισχύει όμως στην αγγλική γλώσσα, όπου εμφανίζεται σε πολύ μικρότερο αριθμό λέξεων. Χρησιμοποιώντας το γράμμα «K» στο αγγλικό Σκραμπλ, κερδίζουμε 5 βαθμούς.

Περισσότεροι βαθμοί – λιγότερα γράμματα σε σύνολο

Αυτό δημιουργεί μία ακόμη συνέπεια. Τα γράμματα που εμφανίζονται πιο σπάνια σε μία γλώσσα και επομένως βαθμολογούνται πιο υψηλά, παρουσιάζονται και λιγότερο στο σύνολο των πλακιδίων του Scrabble. Γι’ αυτό και το «Κ» που αναφέραμε προηγουμένως βρίσκεται 3 φορές στην πολωνική έκδοση, ενώ στην αγγλική μπορούμε να βρούμε μόνο ένα πλακίδιο με αυτό το γράμμα.

Παίζοντας στο Scrabble σε διαφορετική γλωσσική έκδοση, όχι μόνο διαταράσσουμε τον τρόπο βαθμολόγησης, αλλά και δυσκολεύουμε σημαντικά τον σχηματισμό λέξεων. Έτσι θα μας λείπουν πολλά σημαντικά γράμματα.